O autorima / kreatorima

Saradnja široke međunarodne ekipe

Edukativne interaktivne knjige, koje su prilagođene raznim uzrastima djece, plod su saradnje između brojnih autora i stručnjaka iz različitih oblasti – od dječjih pisaca i ilustratora do međunarodne ekipe priznatih razvojnih psihologa pod vodstvom red. prof. dr. Matije Svetine.

Razvojni psiholog red. prof. dr. Matija Svetina

Dr. Matija Svetina je diplomirao, magistrirao i doktorirao iz oblasti psihologije na Univerzitetu u Ljubljani. Nakon završenog doktorata usavršavao se je na Univerzitetu Carnegie Mellon u Pittsbourghu, SAD. Kao gostujući istraživač ili profesor radio je na brojnim univerzitetima po Evropi i SAD. Aktivno je sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i bio predavač na raznim seminarima i drugim predavanjima edukativne prirode iz oblasti razvoja djece i omladine, namijenjenih odgojiteljima, učiteljima, doktorima i drugim stručnjacima.

Jasminka Subašić

Jasminka Subašič je 2006. godine diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu i nastavila je obrazovanje u kognitivnoj bihevioralnoj terapiji. U Sarajevu vodi privatnu praksu pod nazivom Psihološki i obrazovni centar za odrasle i djecu, gdje nudi konzultantske usluge i psihoterapiju za sve uzrasti. Pored terapeutske prakse Jasminka Subašić organizuje i edukativne seminare i treninge te psihološke radionice za djecu i omladinu.

Pisci

Tatjana Kokalj

Tatjana Kokalj je svestrana stručnjakinja i spisateljica koja piše dječje i omladinske knjige. Isto tako sarađuje u nastajanju osnovnoškolskih udžbenika i piše stručne članke iz oblasti odgoja. Neka od njenih djela prevedena su na strane jezike i više puta su bila nominovana za razne literarne nagrade.

Anja Kokalj

Ana Kokalj je učiteljica razredne nastave, bajkopisac, ilustratorica, a ponekad se pretvori i u lutkaricu. U radu sa djecom iznimno uživa, a posebno kada je na rasporedu čas za bajke ili kreativnost. Do sada je objavljena njena slikovnica, napravljeno je više prijevoda dječjih i omladinskih knjiga, pisala je didaktične zadatke za brojne dječje revije, a oprobala se i kao ilustratorica.

Voli čitati djeci naglas, a navečer pred spavanje tiho u sebi.

Cvetka Sokolov

Priznata autorica dječje i omladinske literature, više puta nominovana za razne literarne nagrade. Objavljeno je više njenih slikovnica, bajki i romana. Njene priče i pjesme objavljene su u dječjim revijama. Pored toga napisala je i nekoliko scenarija za dječji program RTV Slovenija i scenarije po narudžbi Nacionalnog instituta za zdravlje. Neka od njenih djela prevedena su na strane jezike.

Žiga X Gombač

Žiga X Gombač je svestrani stvaralac, na literarnom području poznat je naročito po brojnim slikovnicama, stripovima i pričama za djecu i omladinu.

Maša Ogrizek

Maša Ogrizek živi i radi u Ljubljani. Prvo je radila kao kritičarka i novinarka, a posljednjih nekoliko godina se sve više ostvaruje kao spisateljica literature, namijenjene omladini. Do sada je objavljeno deset njenih djela. Po njenoj knjizi Koko Dajsa v mestu (Koko Dajsa u gradu) u procesu nastajanja je serija kratkih animiranih filmova, a po knjizi Gospa s klobukom (Gospođa sa šeširom) i radijska igra.

Janja Vidmar

Janja Vidmar je jedna od najprodornijih i najpriznatijih slovenskih spisateljica za omladinu. Profesorica je slovenskog jezika i pedagogije. Pored knjiga za djecu i omladinu kao samostalna preduzetnica piše i scenarije i sarađuje na raznim projektima za preduzeća.

Ilustratori

Enrique Tortosa

Enrique Tortosa je španski ilustrator, koji se voli igrati s bojama i teksturama, a boje koristi tako da sa njima kreira razne iluzije. Radi sa najraznolikijim digitalnim i tradicionalnim oruđima i tehnikama. Između ostalog kreirao je i za brojna globalna preduzeća i robne marke, kao što su to npr. Universal studios i Coca Cola.

Matej de Cecco

Matej de Cecco je svoj umjetnički put započeo s prevođenjem i tumačenjem, a nastavio je upisom na Akademiju za vizualnu umjetnost A.V.A. Ne iznenađuje što su njegova brojna prevodilačka djela tijesno povezana sa crtanjem, tačnije sa stripovima. Posebno je poznat po saradnji sa Boštjanom Gorencem – Pižamom, sa kojim zajedno čine tandem koji piše priče o Pilku, Čopki i psu Šnofiju.

Robert Valčič

Kao što to romantičarima priliči, njegovo prvo objavljeno djelo je bio plakat za školski ples. Čitatelje Primorskih Novic je 13 godina zabavljao svojim stripovima, a u međuvremenu je kreirao nekoliko objekata vječne slave. U posljednjih nekoliko godina posvećen je knjigama snimanja i razvijanju ilustriranih karaktera.

Nakon zahtjevnog projekta voli oči odmarati gledanjem kroz prozor – na koparsku morsku obalu.

Jaka Vukotič

Jaka Vukotič crta i ilustrira već od malih nogu. Autor je likovnih djela u brojnim knjigama, njegove ilustracije se redovno objavljuju u raznim udžbenicima i dječjim i omladinskim revijama. Pored toga kreira i za stripove.

Maja Veselinović

Maja Veselinović je diplomirala na Fakultetu za dizajn u Beogradu i završila je visoku školu za likovnu umjetnost kao učiteljica likovne kulture. Maja radi kao samostalna ilustratorica, grafički dizajner i autorica stripova. U saradnji sa brojnim izdavačima, dječjim festivalima i kulturnim ustanovama tako domaćim, kao i onim u inostranstvu, ilustrirala je knjige, revije, plakate, udžbenike i edukativne publikacije, namijenjene djeci. Aktivna je i na području likovnog odgoja za djecu predškolske i školske uzrasti organizovanjem radionica i provođenjem sličnih kreativnih aktivnosti. Maja Veselinović je dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Imala je 14 samostalnih i više od 60 zajedničkih izložbi.